Vozačke dozvole dopuštene u schengenskom području

Vozačke dozvole dopuštene u schengenskom području

Vozačke dozvole dopuštene u schengenskom području, Proces dobivanja važeće hrvatske vozačke dozvole može biti vrlo dug i kompliciran. Uključuje nekoliko kompliciranih postupaka koji mogu biti vrlo frustrirajući posebno za strance. No, naša vam agencija može pomoći prevladati te komplikacije i u roku od 5 dana dobiti važeću hrvatsku vozačku dozvolu. Ali ako želite slijediti komplicirane duge službene procedure dobivanja važeće hrvatske vozačke dozvole, evo nekoliko važnih informacija u nastavku.

Naravno, hrvatsku vozačku dozvolu najlakše ćete dobiti ako vam u tom procesu pomognu profesionalni posrednici. Ovom posredniku možete se obratiti za pomoć pri dobivanju hrvatske vozačke dozvole u roku od nekoliko dana. Osim toga, ova agencija može pomoći strancima da vrlo jednostavno u roku od nekoliko dana dobiju hrvatsku vozačku dozvolu. Također vam mogu pomoći zamijeniti stranu vozačku dozvolu za hrvatsku u roku od nekoliko dana. Ove usluge također pružaju naši partneri u mnogim drugim zemljama.

 

Smijete li u Europi voziti sa stranom vozačkom dozvolom? Morate li podnijeti zahtjev za lokalnu vozačku dozvolu? Ovdje odgovaramo na sva vaša pitanja o vožnji u Europi.

Ako je schengenski prostor najveći na svijetu koji dopušta slobodu kretanja, znači li to da je moguće voziti s bilo kojom vrstom vozačke dozvole? Pa, kao i obično, ovisi! Evo što trebate znati o zakonitoj vožnji europskim cestama.

Vašu vozačku dozvolu izdala je europska država? Niste obavezni mijenjati ga. Ako je vaša vozačka dozvola izdana u jednoj od 30 zemalja EEA (zemlje EU + AELE osim Švicarske), možete voziti u svim tim zemljama, bez obzira na trajanje vašeg boravka. Nećete je morati zamijeniti za lokalnu vozačku dozvolu (osim u određenim okolnostima) ako ispunjavate neke uvjete:

Posjedujete važeću vozačku dozvolu.
Vaša vozačka dozvola mora biti u skladu s pravilima zemlje u kojoj boravite (npr. razdoblje valjanosti može se promijeniti ovisno o zemlji).
Privremeni dokument (privremena vozačka dozvola, privremena vozačka dozvola, potvrda o vozačkom ispitu, izjava o gubitku ili krađi vaše vozačke dozvole) dostavljen u vašoj zemlji porijekla nije uvijek priznat u svim europskim zemljama.

Vozačke dozvole dopuštene u schengenskom području

Dali si znao ?
Nova i jedinstvena europska vozačka dozvola pokrenuta je 2013. Vrijedi u svim europskim zemljama. Veličine je debitne kartice i plastificirana, zaštićena od prijevare (s elektroničkim čipom) i obnovljiva. Razdoblje valjanosti razlikuje se ovisno o svakoj zemlji EU-a.

Francuska, na primjer, ima rok valjanosti od 15 godina za kategorije A i B, te pet godina za teške (C i D) ili uz liječnički savjet. Obnova je samo administrativna, bez liječničkog pregleda i praktičnog ispita (osim u posebnim situacijama prema prometnim propisima).

U Francuskoj sve vozačke dozvole izdane prije 19. siječnja 2013. vrijede do 19. siječnja 2033.

U kojem slučaju morate zamijeniti svoju vozačku dozvolu u drugoj zemlji EGP-a? Ako želite: možete imati samo jednu europsku vozačku dozvolu u isto vrijeme. Ako se preselite u drugu zemlju EGP-a, ne morate ga zamijeniti, ali to vam je dopušteno ako ste voljni.

Obavezno: ako je vaša vozačka dozvola ukradena, izgubljena ili oštećena, ako ste vlasnik doživotne vozačke dozvole, izdane u vašoj zemlji porijekla, a vlasti iz vaše zemlje prebivališta zahtijevaju vozačku dozvolu s ograničenom valjanošću i tvoja po njihovim propisima uskoro ističe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!